[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”תחילת התהליך” background_layout=”light” text_orientation=”right” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
תחילת התהליך – הצו הראשון
הנה הוא הגיע … הצו ראשון
בסביבות גיל 16 תקבלו זימון לצו ראשון. זהו יום משמעותי מאוד, אשר ישפיע על תפקידכם ואופי שירותכם בצה”ל.
במהלך יום ההתייצבות נקבע הקב”א (מספר בין 41 ל-56, ובעצם זוהי הדרך של צה”ל לדרג אתכם לפי כל מיני נתונים, כדי לשבץ אתכם אחר כך בתפקיד שהכי יתאים לכישוריכם) והפרופיל הרפואי, כמו כן ביום זה נאספים פרטים נוספים המסייעים לצבא לקבוע את שיבוצכם.
זהו יום ארוך הכולל בתוכו מספר תחנות עם פרקי המתנה ארוכים (ניתן להביא מהבית אוכל, שתייה, ספר, מוזיקה וכו’…)
שימו לב – ניתן להעביר את האבחונים ללשכת הגיוס בטרם ההתייצבות לצו הראשון!!
בחלק מהמקרים, עבור הצעירים אשר מוכרים בביטוח לאומי יתקבל מכתב ובו פטור אוטומטי מהגיוס לצה”ל (פרופיל 21) ולכן אפשר ישר לעבור לתהליך ההתנדבות (אשר יכלול בתוכו את המבחנים והראיונות של הצו הראשון בהמשך).
[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”שלב א + שלב ב” background_layout=”light” text_orientation=”right” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
שלב א’ – ראיון ראשוני ואימות נתונים:
נתונים כלליים ורקע: רצוי לעבור עם הוריכם על פרטי הרקע המשפחתיים כדי שכאשר ישאלו אתכם פרטים אלו תוכלו לענות בקלות. פרטי הורים – שמות, תאריכי לידה, מקום הלידה, השכלה ותעסוקה; כתובת מלאה וטלפון, ידיעת שפות זרות, בעיות משפחתיות וכלכליות, תאריכי נישואין/גירושין, תאריכים פטירה,, משפחה שכולה, בן יחיד, נפגעי פעולות איבה וכו’… (ניתן לרשום על נייר את הנתונים – הדבר לא יפגע ברושם שתעשו ויכול לחסוך זמן ולמנוע בלבול).
השכלה אישית: בחלק זה תשאלו על השכלתכם (משפיע על הקב”א): מגמות לימוד בתיכון, מקצועות, מסגרות.
קביעת רמת עברית: בחלק זה ישנה קריאה של משפטים בעברית גבוהה ונבדקת ההבנה שלכם את משמעות המשפט, תרגיל נוסף הינו שיבוץ מילים במשפט, תתבקשו לתת הרצאה של שתיים וחצי דקות, למשל: בעד ונגד נושא מסוים,כאשר תקבלו 8 מילים בהן תצטרכו להשתמש בהרצאתכם.
לחלק זה ניתן ואף מומלץ להתכונן )להכיר מילים, לשבץ מילים והכי חשוב– להתנסות מול מראה ואנשים קרובים בהרצאה קצרה).
קישור ל: בחינת דמה בעברית
שלב ב’ – ראיון אישי (לבנים בלבד):
מטרת הריאיון הינה לבדוק את התאמתכם לשירות קרבי. הריאיון בודק האם המרואיין הינו אדם ממושמע, שאינו אלים, בעל יכולת לקשרים חברתיים וכו’…
[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”שלב ג + שלב ד” background_layout=”light” text_orientation=”right” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
שלב ג’ – מבחנים פסיכוטכניים:
המבחנים מורכבים מכמה חלקים– כמותי (בעיות מתמטיות), צורני (מטריצות – השלמת צורות), מילולי (קשרים לוגיים, אנלוגיות, הוראות) והבנת הנקרא.
באינטרנט ניתן למצוא מבחנים פסיכוטכניים לצוראשון לדוגמא ולתרגול. מומלץ להיכנס בכדי שסגנון השאלות יהיה מוכר לכם.
מבחנים אלו ניתנים במסגרת צבאית ולא בית ספרית– התאמות שאושרו וניתנו במסגרת בית הספר אינן מחייבות את הצבא ולאבהכרח יינתנו במסגרת המבחנים הפסיכוטכניים. תלמידים בעלי הקלות רשאים להעביר מראש אבחונים דידקטיים ומי שלשכת הגיוס תאשר יקבל התאמות עפ“י החלטת הלשכה. למעשה, הצבא מעבד אתהה אבחונים הדידקטיים בכליו וע“פ קריטריונים ברורים קובע זכאות להקלות מסוימות.
שלב ד’ – בדיקות רפואיות:
בכדי לצמצם את השלב הזה יש להקפיד על העברת השאלון הרפואי בדואר והבאת תוצאות בדיקות הראייה והשתן שביצעתם מראש.
בשלב זה יבוצעו בדיקות דופק, גובה, שתן וכו’.. במהלך הבדיקה נכנסים לחדר בקבוצות של כ3-5 מלש”בים ונמצאים בו בבגדים תחתונים. בנים – תחתונים בלבד, בנות – תחתונים וחזייה. אפשר להגיע בביקיני, בוקסר וכו’. הקפידו על לבישת בגדים תחתונים שיהיה לכם נוח להיחשף בהם.
בנים עוברים בדיקה אינטימית נוספת מאחורי וילון/פרגוד (בדיקת אשכים), בנים רבים מגלים חשש מהבדיקה – המגע האינטימי של הרופא בשק האשכים, פחד מזקפה, המבוכה מול שאר הקבוצה ביציאה מהבדיקה ועוד.
הפורומים באינטרנט מלאים בשאלות וחששות של מלש“בים מלפני ואחרי הבדיקה וקריאה בהם מגלה לנו שהשד לא כל כך נורא –אפשר לשרוד את הבדיקה המביכה הזאת.
חשוב לדעת – בלי הבדיקה הזאת לא תוכלו להשלים את תהליך הצו הראשון.
[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”קביעת הפרופיל” background_layout=”light” text_orientation=”right” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
קביעת הפרופיל
בסוף הצו הראשון נקבע לכם הפרופיל הרפואי. בכל שינוי במצב הרפואי יש לעדכן את לשכת הגיוס בצירוף מסמכים רפואיים מתאימים.
21 – פטור מצה”ל – למי שהינו בלתי כשיר לחלוטין לשירות צבאי מסיבות בריאותיות (גופניות או נפשיות). בעלי פרופיל זה יכולים כמובן לנסות ולהתנדב.
קבלת פטור על בסיס אבחון הספקטרום האוטיסטי מוגדרת תחת סעיף נפשי. קבלת פטור משירות צבאי מאפשרת לכם לבחור האם לעשות שירות צבאי במסלול של התנדבות לצבא, לעשות שירות לאומי-אזרחי או לצאת לחיים האזרחיים שמחכים לכם.
25 – למתנדבים. מי שקיבל פרופיל 21, ביקש להתגייס ונמצא כשיר תחת הגדרות מותאמות אישית.
45 – כשיר להתגייס, אך מגוון התפקידים יהיה מוגבל בהתאם לפטורים השונים. לרוב תפקידי שירותים ומנהלה, ההתחשבות ברצונות המלש”ב היא מוגבלת. המשך תהליך מיון, שיבוץ וגיוס רגיל.
[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”תהליך ההתנדבות וטיפים” background_layout=”light” text_orientation=”right” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
תהליך ההתנדבות לצה”ל (לבעלי פרופיל 21)
מלש”בים בעלי פרופיל רפואי 21 ומעוניינים להתנדב לצבא, נדרשים לפתוח בקשה לכך מול מדור מתנדבים (זה לא נעשה אוטומטית).
תחילה, יש צורך באישור גיוס מטעמים רפואיים (יש לזכור שמתנדבים הם לאו דווקא מהספקטרום האוטיסטי ולכן השלב הרפואי הוא חשוב אצל כולם), לאחר מכן, תיקו של המלש”ב עובר לוועדת מתנדבים לצורך מתן אישור לנידוב. במסגרת התהליך תיבחן האפשרות להתנדבות בצה”ל במספר מדדים: יכולות, קשיים, התאמות והנגשות מיוחדות ועוד…
כל מתנדב אשר מאושר להתנדבות מקבל מגבלות שיבוץ שנועדו לשמור ולהגן על המתנדב בזמן שירותו הסדיר. מגבלות שיבוץ הן בעצם ה”פטורים”, למשל: ביצוע טירונות מתנדבים, פטור לינת בית, פטור משמירות ועוד… בהתאם לפטורים וההתאמות שיקבעו יעשה תהליך מציאת שיבוץ מתאים, תוך התייחסות ליכולות, השכלה וכו’…
ראיונות ומציאת שיבוץ (לבעלי אישור התנדבות)
תיק אשר אושר להתנדבות יגיע למדור מתנדבים לצורך מציאת שיבוץ.
טיפים לתהליך האישור נידוב ולראיונות השונים
בכל שלב ושלב ניתן ליצור קשר באופן ישיר או בסיוע ההורים עם מדור מתנדבים ולברר את מצב הבקשה. לעיתים העיכוב נובע מכך שלא הועברו למדור כל המסמכים הנדרשים.
- לראיון ניתן להגיע עם אחד ההורים ומומלץ להיות ערוכים ליום שלם – גם אם הריאיון עצמו קצר יחסית, יכול להיות שההמתנה תהיה ארוכה ולא תיכנסו בשעה שאליה זומנתם, לכן הצטיידו גם באוכל ושתייה.
- מי שחושש מהראיונות השונים, מומלץ לערוךסימולציות והכנה. חשובל ענות בכנות, אך להפעיל שיקול דעת.
- מומלץ לצרף למסמכים השונים/להביא לראיונות גם מכתבי המלצות וחוות דעת מגורמים שונים בהם לקחתם חלק בעבר ורלוונטיים (אך זכרו לשמור לכם גם עותק מכל דבר!!)
- אם אתם יודעים על תפקיד כלשהו ויש לכם קשר למפקד ישיר,ישנה נכונות של צה“ל לאפשר לבצע את ההתאמה מראש (בקיצור – להשתמש בקשרים ובהיכרויות על מנת לקבל את השיבוץ המתאים ביותר מבחינת תפקיד ומבחינת סביבה חברתית).
[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”מהלך השירות למתנדבים” background_layout=”light” text_orientation=”right” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
מהלך השירות למתנדבים
טירונות מתנדבים: בשנה ישנם 5-6 גיוסי מתנדבים מרוכזים אשר מלווים בטירונות מתנדבים שאורכה 5 ימים במסגרת יומיות (כלומר – כל יום חוזרים הביתה), הטירונות הינה עיונית בלבד ומתקיימת באחד מבסיסי ההדרכה ברחבי הארץ.
אורך השירות: מתנדבים המאובחנים בספקטרום האוטיסטי משרתים 12 חודשים, ניתן להאריך במהלך שנת השירות הראשונה לשנה נוספת, והאפשרות תיבחן על סמך התנהגות, תפקוד, מוטיבציה ועוד…
ישנם תפקידים מסויימים הדורשים קורסי הכשרה על חשבון הצבא ולכן הם דורשים חתימה מראש לשירות התנדבותי ארוך יותר (למשל קורסים במחשבים).
ביקור אצל קב”ן (קצין בריאות הנפש): אישור הנידוב מחייב ביקור אצל קב“ן היחידה כלשלושה חודשים, מרגע הגיוס. חשוב להקפיד על כך מכיוון שברגע שתגישו בקשה להארכת שירות, גם הקב”ן יצטרך לתת חוות דעת ועל כן חשוב שיכיר אתכם.
[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”יצירת קשר” background_layout=”light” text_orientation=”right” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
יצירת קשר
יחידת “מיטב” – לפתיחת תיק התנדבות/בירור תהליך
בטלפון: 03-7388888 או *גיוס (3529*)
המוקד פעיל בימים א’-ה’ בשעות 07:30-18:00
בפקס: 03-7388880
במייל האזרחי:meitav@idf.gov.il
מדור מתנדבים בצה”ל – לחיילים המתנדבים בצה”ל
בטלפון: 03-7387157
המוקד פעיל בימים א’-ה’ בשעות 08:00-12:00 ו- 13:00-17:00.
בפקס: 03-7387206
ניתן להעביר מסמכים ופניות, יש לוודא קבלת הפקס במספר הטלפון הנ”ל.
במייל האזרחי: tash@idf.gov.il
נא לציין על כל המסמכים: שם, מספר זהות וטלפון נייד.
מומלץ לוודא את קבלת הפקס בטלפון/במייל.
[/et_pb_text][et_pb_divider admin_label=”חוצץ” show_divider=”on” color=”rgba(57,196,33,0.68)” divider_style=”dashed” divider_position=”top” divider_weight=”4″ hide_on_mobile=”on” /][et_pb_text admin_label=”קישור לתכניות ליווי לצבא” background_layout=”light” text_orientation=”right” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
לתכניות ייעודיות לצעירים בספקטרום האוטיסטי בצבא והכנה לצה”ל
[/et_pb_text][et_pb_divider admin_label=”חוצץ” show_divider=”on” color=”rgba(57,196,33,0.68)” divider_style=”dashed” divider_position=”top” divider_weight=”4″ hide_on_mobile=”on” /][et_pb_text admin_label=”שאלות והערות” background_layout=”light” text_orientation=”right” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
נשמח לשאלות והארות על מנת להרחיב את הידע המשותף.
אין במאמר זה התחייבות או הבטחה על הנעשה בשלבי הגיוס השונים, זהו ניסיון להקל במעט על הדרך ולאגד את הידע הקיים…
[/et_pb_text][et_pb_social_media_follow admin_label=”עקוב ברשת חברתית” link_shape=”rounded_rectangle” url_new_window=”off” follow_button=”off” background_layout=”light”] [et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” skype_action=”call” url=”https://www.facebook.com/avneiderrech/” bg_color=”#3b5998″] Facebook [/et_pb_social_media_follow_network] [/et_pb_social_media_follow][et_pb_comments admin_label=”תגובות” show_avatar=”on” show_reply=”on” show_count=”off” background_layout=”light” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_button=”off” button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]