[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”מהי סביבה נגישה עבור אנשים בספקטרום האוטיסטי?” background_layout=”light” text_orientation=”right” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

מהי סביבה נגישה עבור אנשים בספקטרום האוטיסטי?

ניסינו לנסח עקרונות כמה שיותר אוניברסליים בכדי שניתן יהיה להתאימם לסביבות שונות, מצבים שונים וכמובן – אנשים שונים.

 

זכרו!
עבור אוטיסטים רבים העולם הוא מקום מבלבל והלמידה אודות כללי ההתנהגות במקום חדש אורכת זמן רב יותר ואינה נרכשת באופן אינסטינקטיבי. היו סבלניים ואדיבים כפי שתסבירו לתייר בארץ כיצד להגיע לאתר מסוים בתחבורה ציבורית.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”הערה” background_layout=”light” text_orientation=”right” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

*  מסמך זה הוכן מעבודת השטח והניסיון הרב שנצבר אצלנו בקהילת “אבני דרך לחיים”. יחד עם זאת, מדובר במסמך חסר, ולכן חשוב לנו אופיו הדינאמי. נשמח להערות, הארות, תוספות וטיפים שלכם מניסיונכם האישי.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”הנגשה” background_layout=”light” text_orientation=”right” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

הנגשה מאפשרת לאדם לקחת חלק פעיל ותורם בחברה. הנגשה טובה הינה הנגשה השומרת על המטרה לשמה נעשתה. כלומר, הנגשה המצליחה לשמור על שני מרכיבים במקביל: אמצעי ומטרה. האמצעי מהווה את ההתאמה האישית לסייע להתגבר על המכשול; והמטרה – הדבר לשמו נעשתה ההנגשה – בין אם לימודים, עבודה או חופשה. מה הכוונה? אם נרצה לצאת לטיול במסלול יפהפה עם נוף מדהים, נרצה להנגישו גם לאחרים, אשר פיזית אולי אינם מסוגלים להגיע רגלית אל אותה נקודת תצפית. אך אם ההנגשה חסמה את הנוף הנשקף מן התצפית – אזי היא מאבדת מערכה ולמעשה תהיה זו פגיעה במטרה. זו אינה הנגשה טובה.

 

אין זה תמיד ברור היכן אנו כחברה מציבים חסמים בפני האדם המעוניין לממש את זכותו לקחת חלק בה. הנגשה פיזית של מדרכות, תחבורה ציבורית, מבנים, היא ברורה וקל לזהות את הקושי של אדם עם מוגבלות פיזית בבואו להתמודד עם כניסה למבנה שאינה נגישה. שיפור משמעותי אנו רואים גם במעברי חצייה המותאמים למוגבלויות החושיות – סימון ברייל על הלחצן ואיתות קולי של הרמזור. ברוב המקרים ניתן למצוא פתרונות להנגשה כך שתהיה טובה ומתאימה. עבור אנשים עם מוגבלות ללא נראות, הנגשה אינה דבר כה ברור.

 

עבור אנשים בספקטרום האוטיסטי, המהווים קבוצה במשפחת המוגבלויות ללא נראות, השונות מתחילה כבר באופן בו הם תופסים מוחית את הסביבה – החל מהחישה, דרך עיבוד האותות ועד לתגובה. כאן הנגשה אינה יכולה ללבוש אופי זהה עבור כל אדם, אלא לאפשר את המגוון ויכולת הבחירה. הנגשה עבור אנשי הספקטרום האוטיסטי נבדלת מהנגשה עבור אנשים עם מוגבלויות אחרות – דמותה של ההנגשה עבור אנשים בספקטרום האוטיסטי עמומה יותר, נבדלת מאדם אחד למשנהו ואינה מתרכזת בהתאמה פיזית.

ולמה בדיוק הכוונה? לרוב, האדם בספקטרום האוטיסטי רגיש יותר לגירויים מהסביבה וכאשר ישנם יותר מידי גירויים מתרחשת הצפה. גירויים סנסוריים (הנתפסים ע”י החושים), רגשיים, מנטליים – ביחד או לחוד, אלו מציפים את מוחו של האדם בספקטרום האוטיסטי ואין לו את האפשרות לעבד את כל המידע במהירות. לעיתים הוא פשוט נתקע. הנגשה עבור האדם בספקטרום האוטיסטי יכולה לקחת בחשבון את הסביבה הפיזית ולצמצם גירויים כמו רעש, סוג תאורה וכדומה, אך גם לתת לאותו אדם את הזמן להתנתק או לעבד לאט יותר את המידע.

כמו שלא כל אדם על כסא גלגלים נהנה מאותם תחביבים ושואף לאותם יעדים, גם בספקטרום האוטיסטי השונות גבוהה. כפי שאנו לא יכולים להניח כי כל בני האדם דומים, כך גם איננו יכולים להניח כי כל האוטיסטים זהים. מכאן נובעת גם שונות ברצונות ובצרכים, ללא שום קשר לסיבה ממנה הם נובעים. נושא ההתאמות במקום העבודה, הסיוע בלימודים והנגשת מקומות ציבוריים – כל אלו נשענים על סל מוגבל של אמצעים. מוגדר לאדם מראש איזה אמצעי עליו לקבל על מנת ששירות מסוים יהיה נגיש עבורו. קחו לדוגמא שירותים בסיסיים אשר אדם החי בחברה שלנו נזקק להם באופן כמעט יומיומי, כמו קניית מצרכים בסופר, ביקור רופא בקופת החולים או סידורים בבנק. כך לדוגמא, אדם חירש המגיע לבנק מוגדרים לו מראש אמצעים להנגשת שירותי הבנק ע”י תימלול או שפת הסימנים. בואו נדמיין לרגע את האדם בספקטרום האוטיסטי הצריך להעזר בשירותי הבנקאות, אך הבנק הומה אדם, והתור ארוך וקולני ואולי גם הטלרית בדלפק אחרי יום ארוך ומחכה כבר לסיומו והסבלנות שלה אינה בשיאה. קשה לנו לחשוב איך אנחנו נתמודד בצורה חיובית עם חוויה כזו, קל וחומר אדם שחווה הצפה או שכבר נכנס לשלב של לחץ וחרדה. קשה לנו לחשוב במונחים פיזיים של אמצעי שיאפשר עבורו את ההנגשה.

פה נכנסת צורה נוספת של הנגשה, אשר אינה פיזית, אלא נובעת ממודעות וסובלנות של החברה. מוגבלותו של האדם האוטיסט לעיתים סמוייה מהעין עבור הצופה מהצד. עצוב לדעת כי היום איכות חייהם של אנשים על הספקטרום נפגעת בעיקר בגלל יחס החברה. חברה מודעת, הנותנת לגיטימציה לקשיים ומאפשרת שונות ומגוון של אפשרויות היא חברה נגישה המאפשרת מעורבות ואיכות חיים לכל פרט בתוכה.

 

זכרו!

הנגשה טובה משרתת את כולנו כחברה. ברוב המקרים, אוכלוסיות נוספות נהנות מההנגשה גם אם לא עבורן יועדה. סביבה נגישה היא סביבה המאפשרת מגוון אפשרויות ולמגוון אנשים לקחת חלק למען אותה מטרה.

 

[/et_pb_text][et_pb_video admin_label=”סרטון של מכיניסטים ” src=”https://www.youtube.com/watch?v=TUluCjk5KTk” image_src=”//i.ytimg.com/vi/TUluCjk5KTk/hqdefault.jpg” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

dir="rtl";